De verplichting energielabel kantoren, hoe gaat dat eruitzien?

De verplichting energielabel kantoren, hoe gaat dat eruitzien?

De overheid heeft in januari 2015 wettelijk vastgelegd dat bedrijfspanden die verkocht of verhuurd gaan worden een energielabel moeten hebben. Dit energielabel geeft in verschillende categorieƫn variƫrend van A tot en met G aan hoe duurzaam een pand is. De gedachte achter deze maatregel is dat op deze manier energiebesparing wordt bevorderd wat op zijn beurt weer van invloed is op een gunstiger milieu. Daarnaast is het voor een nieuwe huurder of koper van een bedrijfspand goed om te weten hoe energiezuinig het betreffende pand is. Vanaf 2023 wordt er een extra eis aan deze maatregel toegevoegd, de verplichting energielabel kantoren. Het is vanaf dan verplicht voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben. Dit betekent dan ook direct dat kantoorpanden met een slechtere score op het energielabel (categorie D tot en met G) niet meer als bedrijfspand gebruikt mogen worden. Voor kantoorpanden die na 2023 nog in gebruik moeten zijn en waar het energielabel op dit moment nog lager ligt dan categorie C is er de komende jaren dus werk aan de winkel.

 

Verplichting energielabel kantoren, voor alle kantoren? Of zijn er uitzonderingen?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen op deze maatregel van toepassing. In de eerste plaats geldt de maatregel alleen voor alle gebouwen waarvan meer dan 50% gebruikt wordt als kantoorruimte. Stel dat uw bedrijf een bedrijfspand heeft dat voor 40% wordt gebruikt als kantoor en de overige 60% als bijvoorbeeld opslagruimte, dan is het niet verplicht om vanaf 2023 energielabel C te hebben voor dit pand. Ook als het kantoor een oppervlakte van minder dan 100 vierkante meter heeft of als het kantoor een monumentaal pand betreft, hoeft er geen rekening gehouden te worden met deze maatregel. Als u maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan of als u vindt dat de energiekosten van uw bedrijfspand hoger liggen dan nodig dan is het in elk geval aan te raden om energiebesparende maatregelen te treffen.

 

Uw kantoor scoort op dit moment slechter dan energielabel C, wat moet u doen?

Als u niet het voornemen heeft om de komende jaren uw huidige kantoorpand te verlaten en u wilt voldoen aan de verplichting energielabel kantoren zijn er een paar zaken waar u naar moet kijken. Heeft uw kantoor al energielabel C? Dan is er niks aan de hand. Is dit niet het geval dan zult u maatregelen moeten treffen om aan de verplichting energielabel kantoren te moeten voldoen. Uw kantoorpand heeft moet energiezuiniger worden gemaakt als u het pand vanaf 2023 nog wilt gebruiken als bedrijfspand. Het is in eerste instantie belangrijk om advies te krijgen van een deskundige partij over de mogelijkheden om het pand duurzamer te maken. U kunt hiervoor gespecialiseerde bedrijven benaderen die aan de hand van een analyse kunnen constateren welke verbeteringen het bedrijfspand zou moeten krijgen om het energiezuiniger te maken. U kunt hierbij denken aan maatregelen als betere isolatie of bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.

 

Maatregelen genomen? Vraag een nieuw energielabel aan!

Als u de uitslag van deze analyse hebt ontvangen kunt u ervoor kiezen om de geadviseerde maatregelen toe te passen. U moet wel goed nagaan of de investeringen die gedaan moeten worden wel rendabel zijn voor het bedrijf. Als er maatregelen zijn genomen om het pand energiezuiniger te maken dan is het laatste wat u moet doen een nieuw energielabel voor het kantoorpand laten opstellen. Als de aanpassingen effect hebben gehad en het nieuwe energielabel C, B of zelfs A is geworden dan kunt u zonder zorgen gebruik maken van het kantoorpand.


Reageren is niet mogelijk.