Energielabel bedrijfspand; dit moet je weten!

Energielabel bedrijfspand; dit moet je weten!

Om uw bedrijfspand te kunnen verhuren of verkopen moet u kunnen aantonen wat het energieverbruik van het bedrijfspand is. Door een energielabel bedrijfspand te laten opstellen kunt u aantonen wat het energieverbruik van het bedrijfspand is.

Is een energielabel noodzakelijk? En wat zijn de regels hiervoor?

De overheid heeft het energielabel bedrijfspand verplicht gesteld om energiebesparende maatregelen bij bedrijven te stimuleren. Het is daarom voor bedrijfspanden sinds 1 januari 2015 verplicht om een energielabel te laten opstellen wanneer het pand wordt verhuurd, verkocht of bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand. Indien er geen energielabel voor het bedrijfspand is opgesteld kan er een boete worden opgelegd die kan oplopen tot €20.000,-. Er zijn nog wel een aantal kanttekeningen wat betreft het energielabel. Zo is het voor religieuze panden, monumenten, kleine woonwagens en studentenkamers bijvoorbeeld niet verplicht om een energielabel te hebben. Ook gebouwen die alleen worden gebruikt voor de opslag van goederen hebben geen energielabel nodig. Stel nu dat u een bedrijfspand heeft waarin een magazijn en een een kantoor onder één dak zitten, dan hoeft in principe alleen het kantoorgedeelte van het pand te worden voorzien van een energielabel.

Verschillen tussen verkopen en verhuren van een bedrijfspand

Ook zitten er nog verschillen tussen het verkopen of verhuren van uw bedrijfspand met betrekking tot het energielabel bedrijfspand. Als het pand wordt verhuurd dan bent u als eigenaar verplicht om een afschrift van het energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder van het bedrijfspand. Bent u van plan om uw bedrijfspand te verkopen? Dan moet u ervoor zorgen dat het pand een energielabel heeft en dat de koper deze ontvangt bij de overdracht.

Een energielabel bedrijfspand, wanneer is dat nodig?

U vraagt zich natuurlijk af of het energielabel bedrijfspand nodig is en wanneer u dit zou moeten regelen voor uw bedrijfspand. Er zijn verschillende redenen waarom u voor uw bedrijfspand een energielabel zou moeten regelen.  Op het moment dat u van plan bent om uw bedrijfspand te gaan verhuren dan bent u verplicht om een energielabel voor het bedrijfspand te laten opstellen. Zodra u het energielabel is opgesteld moet u dit ook aan de nieuwe huurder doorgeven. Als het bedrijfspand te koop staat dan bent u verplicht een energielabel op te laten stellen en deze bij de overdacht te geven aan de nieuwe koper van het pand. Bent u van plan om meerdere bedrijfspanden te verhuren en/of te verkopen en heeft u voor deze panden een energielabel nodig? Dan is het aan te raden om voor deze panden in één keer de energielabels te laten opstellen.

Hoe wordt een energielabel bedrijfspand opgesteld?

Voordat er een deskundige bij het pand langskomt om vast te stellen wat het energielabel voor het bedrijfspand is zijn er een aantal zaken van belang. Zo moet er worden doorgegeven hoeveel vierkante meter het gebouw beslaat en waar het gebouw voor wordt gebruikt. Zodra de deskundige langs is geweest en heeft bepaald wat het energielabel is dat aan het bedrijfspand kan worden gehangen zal het energielabel officieel worden geregistreerd.


Reageren is niet mogelijk.