Energielabel utiliteitsgebouw, wat moet u weten?

Energielabel utiliteitsgebouw, wat moet u weten?

Wettelijk gezien is het sinds 1 januari 2015 verplicht om een energielabel utiliteitsgebouw te hebben. Maar wat betekent dit voor uw gebouw? En wat zijn de voordelen van dit energielabel. Als u een gedegen energielabel voor uw pand heeft dan is het in de praktijk makkelijker om dit pand te verhuren of te verkopen. Ook kan een energielabel een gunstige bijdrage zijn aan de prijs waarvoor u het pand wilt verkopen of verhuren. Heeft uw utiliteitsgebouw een oppervlakte van 250 vierkante meter of meer? En heeft het utiliteitsgebouw een publieke functie? Dan is het verplicht om het energielabel zichtbaar op het pand te bevestigen. Voldoet het gebouw niet aan deze criteria dan is het niet noodzakelijk om het energielabel zichtbaar aan het gebouw te bevestigen.

Wat betekent een energielabel utiliteitsgebouw voor mijn pand?

Aan de hand van het energielabel utiliteitsgebouw kan worden aangegeven hoe energiezuinig het pand is. Of het nu om een bestaand bedrijfspand gaat of om een nieuw pand, het is noodzakelijk dat deze wordt voorzien van een energielabel indien het pand verhuurd of verkocht gaat worden. Het energielabel is onderverdeeld in verschillende niveaus die aangeven hoe energiezuinig een pand is. Het laagste niveau is het G label wat inhoudt dat uw bedrijfspand zeer energie onvriendelijk is. Het hoogst haalbare niveau is het A+++ label, in dit geval is het bedrijfspand zeer energiezuinig wat natuurlijk interessant is voor potentiële huurders of kopers.

Welke voordelen heeft een energielabel utiliteitsgebouw?

Een energielabel utiliteitsgebouw heeft meerdere voordelen voor u als eigenaar of verkoper van een bedrijfspand. De voordelen worden hieronder genoemd en toegelicht.

  1. Het bepalen van de verkoop- of verhuurprijs van het pand</3>

In de eerste plaats kan het hebben van een energielabel voordelig zijn voor het bepalen van de prijs van het pand of de hoogte van de huur. Als er een gunstig energielabel aanwezig is bevorderd dit de waarde van het pand en is het interessanter voor een eventuele koper of huurder om het pand te betrekken. Ook omdat de energiekosten van een energiezuinig pand lager liggen dan een pand met een energielabel op een lager niveau is het voor het bepalen van de prijs een voordeel om een energielabel utiliteitsgebouw te hebben.

  1. Hoe groener het energielabel, hoe beter

Bij de verkoop van een utiliteitsgebouw is het energielabel voor potentiële kopers altijd in te zien. Als het energielabel aangeeft dat het gebouw energiezuinig is dan is het aantrekkelijker voor een huurder of koper om het pand te betrekken dan wanneer dit niet het geval zou zijn. Bij de advertenties waarin de huur of de verkoop van het gebouw wordt weergegeven is het verplicht om ook het energielabel utiliteitsgebouw zichtbaar te maken. Op deze manier is het voor de potentiële huurder of koper mogelijk om vooraf al een goed beeld te krijgen van het energieverbruik.

  1. De adviezen bij het energielabel

Als het energielabel utiliteitsgebouw voor u is opgesteld kunt u in de bijlagen van het energielabel adviezen vinden hoe u het gebouw energiezuiniger kunt maken en hoe u energie zou kunnen besparen in het pand. Het spreekt natuurlijk voor zich dat deze adviezen worden opgesteld aan de hand van het huidige energieverbruik en wordt er rekening gehouden met de reeds genomen maatregelen voor energiebesparing.


Reageren is niet mogelijk.